Re havner nesten helt på bånn i Kommunetesten 2016

ReAvisa_dronefoto_revetal_NETT

KOMMUNETESTEN: Re kommune har rasa nedover på Forbrukerrådets kommunetest, og i 2016 er vi helt nede på bånn. Foto: MollanMedia.

RE: Du skal ikke leite lenge for å finne Re kommune i Forbrukerrådets kommunetest 2016. Scroll helt til bunn, og se hvem som kommer 5. sist.

Testmedarbeidere har utgitt seg for å være privatpersoner og deretter henvendt seg til samtlige kommuner i Norge på epost, telefon og via kommunenes nettsider.

Resultatet av testen kan du se her – der Re kommune kommer på 424. plass av landets 428 kommuner.

– Vi har sendt fire separate e-poster, og ringt tre telefonsamtaler til hver kommune. I tillegg har vi lett etter 19 forskjellige informasjonselement på hver kommunes nettside, skriver Forbrukerrådet om testen.

Testen er utført i januar og februar 2016. – Vi har testet service, tilgjengelighet og informasjonskvalitet. Vi har ikke testet selve tjenestenes kvalitet.

Forbrukerrådet har henvendt seg til kommunene med spørsmål folk flest lurer på, som prisinformasjon om skolefritidsordningen, saksbehandlingstid for byggesak og åpningstider i svømmehallen.

– I kontakt med kommunene har vi fremstått som innbyggere eller slektninger/venner til innbyggere.

På hver kommunes nettsider er det lett etter 17 informasjonselement fra forskjellige tjenestesektorer.

– Vi har tillatt oss å lete etter hvert informasjonselement i cirka to minutter. Hver nettside har blitt sjekket to ganger, en gang ved å bruke menyvalg og en gang ved å søke etter informasjon på siden.

Karakterskalaen går fra 0–100, hvor 100 er best. Re kommune får fattige 30,7 poeng.

Sist testen ble gjennomført i 2013 fikk vi nesten dobbelt så mange poeng, og havna langt høyere på lista.

Sande kommer på en 417. plass, Stokke på 393. plass, Holmestrand på 386. plass, Hof rett over på 375. plass – alle langt ned på lista.

Tønsberg kommer på 175. plass, Andebu scorer nest best av kommunene rundt oss på 158. plass, mens Horten scorer aller best og havner på en 138. plass. Fortsatt langt opp til de beste kommunene i testen.

Se hele lista over kommunene her.

Kommunetesten 2016 er utarbeidet av Forbrukerrådets faggruppe for offentlig tjenester og Forbrukerrådets fakta- og analysegruppe. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Forbrukerrådet. Resultatene er analysert og vektet av Forbrukerrådet.