Se video fra snekkerloftet til hoffleverandøren fra Re

BRÅR: Jan Håkonsen (81) spikker ølhøner som hobby, og på kundelista står Dronning Sonja og andre kongelige og kjendiser. Les mer om hoffleverandøren fra Re i ReAvisa, mai 2016.

Ølhøner er tradisjonelle drikkekar av tre som ble brukt til fest og høytid i tidligere tider. De er rikt dekorert med utskjæringer og maling. Det er knytta gamle tradisjoner, symbolbruk, folketro og ritualer til bruken.

Du kunne se hvilken stilling og stand folk hadde på ølhønene, og de kunne ha en viktig rolle i flere ritualer som bryllup og fest.

Derfor er hobbyen å spikke ølhøner en perfekt kombinasjon av interesse for kulturhistorie og håndtverk, mener trekunstneren sjøl Jan Håkonsen.

030516_OLHONE_1

TIDKREVENDE PROSESS: – Jeg tenker ikke på hvor mye tid det tar, men jeg tenker på alt og ingenting annet. Det er en slags meditasjon for meg, forteller pensjonisten som vier mye av sin tid til å spikke ølhøner i snekkerloftet sitt på Brår. Foto: Stian Ormestad.

Ryktet om brukskunsten fra Re har nådd langt og lengre enn langt – ølhønene fra snekkerloftet på Brår er ettertraktede både i inn- og utland. 

Les mer om hoffleverandøren fra Re i ReAvisa, mai 2016 – som ligger i postkassene onsdag 11. mai, og ligger til gratis nedlasting her på nettavisa ReAvisa.no.

Vil du lese mer om kultur i Re? Sjekk her!

, ,