Barnedåp ble plutselig til bryllup

270316_BRYLLUP (3)

GIFTEMÅL: Henriette Øygarden – nå Linnestad, Sjur Linnestad, Arne August Linnestad og sogneprest Sølvi Lewin. Foto: Eugenie Bøhle.

RAMNES:  – Det tok litt tid før folk skjønte greia, og det var morsomt å se alle ansiktene. Det ble mange smil og noe grining, og veldig mange overraska fjes!

Henriette Øygarden (27) – nå Linnestad, og Sjur Linnestad (29) skulle døpe lille Arne August (7 uker) i Ramnes kirke 1. påskedag.

Dåpen ble til bryllup, etter at kjæresteparet hadde vært forlova i halvannen uke – i all hemmelighet.

– Det gikk veldig fort. Sjur fridde til meg 16. mars, så hadde vi en dåpssamtale med sogneprest Sølvi Lewin dagen etter 17. mars. Da spurte vi om hun kunne vie oss samme dag som dåpen, allerede 27. mars, forteller Henriette til ReAvisa.

Da var det om å gjøre å få papirene i orden på kort tid. Egentlig er det to – tre ukers behandlingstid for slikt, men Henriette og Sjur spurte om de kunne forte seg litt.

Etter å ha bestilt papirene på fredag, var alt i orden allerede på mandag og papirene var i posten samme dag. Så ble det giftemål søndag, som planlagt.

270316_BRYLLUP (5)

GIFTEMÅL: Det nye året har bydd på mye på kort tid for den lille familien: Fødsel, frieri, forlovelse, dåp og bryllup. Foto: Eugenie Bøhle.

Ingen visste om bryllupet, foruten forloverne Truls Bøhle, som er Sjurs kompis, og Tove Øygarden, som er Henriettes mamma. De måtte få vite om det nært forestående bryllupet, siden de skulle skrive under på papirer.

Henriettes bror Håvard Øygarden og Sjurs foreldre Arne Linnestad og Torill Lønningdal fikk også vite om det, av praktiske årsaker.

Ellers var hele forsamlingen uvitende.

– Vi fikk forloverne til å be alle om å bli igjen etter dåpen, fordi vi skulle ta bilder – liksom. Sjur og jeg sneik oss ut med Arne August, Sjur fikk en blomst i jakka og jeg en brudebukett i handa, forteller Henriette. En sommerkjole ble til brudekjole.

Så gikk hele den lille familien opp kirkegulvet til brudemarsjen. 

– Det tok litt tid før folk skjønte greia, og det var morsomt å se alle ansiktene. Det ble mange smil og noe grining, og veldig mange overraska fjes!

– Vi skulle gjerne hatt et kamera for å fange alle ansiktsuttrykka, sier Henriette og ler.

Det ble en intim vielse, sterk og fin – og veldig personlig. – Det var flott at presten la vekt på kjærlighet og at vi er en familie. Vi fikk mange gode ord vi skal ta med oss på veien.

Henriette og Sjur skryter av en veldig sporty prest. – Vi hadde selvfølgelig ikke rekki å øve noe på forhånd. Det ble veldig på sparket, men likevel veldig, veldig fint i all sin enkelhet.

270316_BRYLLUP (2)

GIFTEMÅL: Her er Henriette og Sjur rette ektefolk. Foto: Eugenie Bøhle.

– Hvorfor så hast?

– Det var ikke det at det var så veldig hast, men vi har alltid visst at vi ikke vil ha noe kjempestort tradisjonelt bryllup. Da vi fikk Arne August hadde vi uansett valgt hverandre for livet. Og det passa enda dårligere med et stort bryllup med en liten baby.

Kvelden Sjur fridde hadde Henriette fortalt om en dåp hun hadde syngi i for rundt ti år siden – der foreldrene til dåpsbarnet gifta seg under samme gudstjeneste.

– Da satte Sjur seg rett ned på kne og fridde, forteller Henriette.

– Å døpe barnet sitt er i seg sjøl veldig flott – hva bedre enn å gifte seg samtidig og bli en familie på ordentlig?

– Så var det gøy at det ble en overraskelse, men det var jo ikke sånn at vi hadde planlagt det i lange tider og ville lure noen, eller føre noen bak lyset.

– Alle de vi er aller mest glad i var jo allerede samla til dåp – så det kunne vel ikke passa bedre?

Sogneprest Sølvi Lewin har aldri opplevd at en dåp har gått over i bryllup før. Hun mener at denne historien viser at ingenting er umulig. – Jeg kan kanskje oppfordre andre til å gjøre det samme?

270316_BRYLLUP (9)

SOGNEPREST: Sølvi Lewin. Foto: Kirken i Re.

– Det var gøy å prøve å få det til. Vi hadde ikke mer enn tida og veien, og det var spennende å se om papirene kom i orden. Da alt kom på plass, var det en stor fest og en stor glede! Vi står gjerne på ekstra når det kreves, sier Sølvi og ler.

– Også viser dette at det går an å gifte seg uten så mye styr.

– Kanskje vi kom litt tettere på akkurat det dette handler om. Det blir litt enklere og mer poengtert, sier en entusiastisk sogneprest til ReAvisa: – Her feira vi 1. påskedag, dåp – og så toppa det seg med bryllup!

Sjøl om det gikk kjapt i svingene fra fødsel, frieri, forlovelse til giftemål, har Henriette og Sjur kjent hverandre helt siden de gikk i samme barnehage på Hole. De ble begge både døpt og konfirmert i Ramnes kirke. De ble kjærester for to og et halvt år siden – og i går ble de viet i samme kirke.

– Mest av alt viser dette at man trenger ikke bruke 150.000 kroner for å få et fint bryllup, sier de lykkelig nygifte til ReAvisa.

270316_BRYLLUP (4)

GIFTEMÅL: Henriette Øygarden (27) – nå Linnestad – og Sjur Linnestad (29) gifta seg i Ramnes kirke 1. påskedag. Foto: Eugenie Bøhle.

,