Leserinnlegg: Da den store panikken hjemsøkte vår Re kommune

Heming_Olaussen

RE SV: Heming Olaussen, kommunestyremedlem i Re. Foto: Stian Ormestad.

LOKALPOLITIKK I RE: Ordfører og flere partier i Re sprer nå (på nytt) budskapet om at Re MÅ slås sammen med en annen kommune, skriver Heming Olaussen (SV) i dette leserinnlegget.

Trenger Re en ny runde på kommunesammenslåing?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

Rådmannens ett år gamle herostratisk berømte utsagn: «Det finnes ikke EN eneste grunn til at Re skal stå aleine» ser ut til å ha blitt overtatt av det politiske miljøet i Re.

Panikken har tatt helt av. Lokalpolitikere møtes på tvers av kommunegrenser og anlegger nye veier (uten inndekning eller forbehold mht f.eks. jordvern..) på kryss og tvers.

Horten er plutselig spesielt i skuddet, på tross av at den befolkningsundersøkelsen i Re som ble foretatt høsten 2014 viste at det var åtte – 8 – % av befolkningen som pekte den veien.

Glemt er en seks måneder gammel folkeavstemming som ga et klart nei-flertall. Glemt er et fire måneder gammelt flertallvedtak i kommunestyret som sa at man skulle respektere folkeavstemminga og at Re skal bestå som egen kommune.

Panikken kommer – angivelig – av de forferdelige økonomiske utsikter kommunalminister Jan Tore Sanner har lansert i forslaget til nytt inntektssystem for kommunene. Angivelig, fordi en av og til kan få inntrykk av at dette egentlig handler om omkamp og revansj for det forsmedelige nederlaget i folkeavstemminga.

La oss imidlertid holde oss til økonomien. Noen medieoppslag har fått det til at kommunen kommer til å tape 31,2 millioner kroner ved å bli stående aleine. Det er et tall som må tas med overdoser av salt.

Vi kan allerede i utgangspunktet trekke fra 7 mill., som handler om «krav» til overskudd fra Statens side. Dette er ikke noe krav – kommunestyret har aldri tatt hensyn til det. Vi har hatt overskudd i regnskapet rett som det er, men sjelden i budsjettet. Vi har heller aldri vært i noe Robek-register.

Da gjenstår 24 mill. Dette er situasjonen pr. 2022 – altså om 6 år. I verste fall. Flere faktorer er høyst usikre, blant annet Stortingets behandling av inntektsreformen.

Men la oss likevel si – for enkelthets skyld – at Re kommer 20 mill. dårligere ut enn i dag. Det betyr en årlig opptrapping fra 2017-2022 med ca. 2,8 mill. pr. år i følge rådmannen. Det er tøft. På den annen side:

Re fikk et overskudd i 2015 på 13 mill. kroner. Ca. 11 av disse pløyes tilbake til et bufferfond som da utgjør 20 mill. Det betyr at vi godt kan klare oss i minst fem år. Det er to stortingsvalg i denne tidsperioden.

Mon tro hva som skjer i disse åra med inntektsreformen? Det bør vi kanskje ha is i magen nok til å avvente?

En annen sak er hva som helt er utelatt i rådmannens framstilling. Re har eiendomsskatt. Med mindre Tønsberg eller Horten skulle finne dette så strålende at de også vil innføre en slik skatt, betyr det at denne bortfaller.

Da TAPER Re 13 mill. kr. i året på en kommunesammenslåing med en av disse to kommunene.

Hvorfor dette resonnementet er utelatt kan en bare lure på. Men lokale politikere i Re synes kanskje det er ok å sende denne regninga til innbyggerne i den andre sammenslåings-kommunen?

For oss som er stolte av Re og har tro på at Re kan stå på egne bein, virker de økonomiske argumentene paniske.

Vi har nettopp fått et nytt helsebygg til over 400 millioner kroner. Vi skal bygge splitter ny ungdomsskole til ca. 200 millioner. Vi har et godt rykte og en god befolkningsvekst. Folk valfarter til Revetal for å handle. Kunne vi ikke bygge på dette videre?

Re er en 14 år gammel kommune. Skal vi bli en parentes i historien bare fordi en Høyre-styrt regjering anno 2016 krever det?

AP, MDG og SV i Re ba i siste kommunestyremøte ordføreren delta i protesten mot det nye inntektssystemet, sammen med 260 andre ordførere – hvorav 4 fra Vestfold. Men nei. Ingen motstandsvilje. Bare vilje til å oppgi kommunen vår. Det er tragisk.

For en netto gevinst i året på rundt 7 millioner skal vi legge oss flatt for enhver frier som måtte komme vår vei. Det ligger ikke en gang an til ei folkeavstemming om saken, bare panikkarta hastevedtak.

En sånn mangel på respekt for egen befolkning kan ikke Re SV godta.

Heming Olaussen, Re SV


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.