Dagens redningsmann: – Brann er forferdelig, men dette gikk så bra det kunne

210216_BRANN_JARBERG_9 (2)

SNARTENKT REDNINGSMANN: Terje Sviland (66) fra Jarberg i Ramnes. Foto: VIB.

JARBERG: Terje Sviland (66) er avløser på sønnens gård. Som så ofte kom han til gården i åttetida på morgen for å stelle dyra. Det redda både bygninger og liv fra å gå med i en dramatisk brann.

Det var like før klokka halv ni på søndagsmorgen 21. februar at brannen på et gårdsbruk på Jarberg ble oppdaga.

Mye elendighet langs Ramnesveien denne dramatiske søndagen, les også: To trafikkulykker på rappen på Ramnesveien.

210216_BRANN_JARBERG_8

TOTALSKADD: Huset er totalskadd – men de som var inni huset da brannen ble oppdaga er like hele, og alle driftsbygningene på gården ble også redda. Foto: VIB.

– Etter at stellet var over kom jeg ut og så at det røyk kraftig fra pipa på huset. Jeg trodde det var pipebrann, men da jeg kom nærmere så jeg at det kom røyk ut av vinduet i første etasje på sørveggen, forteller Terje Sviland, ifølge Vestfold interkommunale brannvesen (VIB).

– Jeg så at det var voldsom røykutvikling inne i huset, hørte knitringen fra brannen og de seriekoblede røykvarslerne som ulte. Jeg ropte og skrek på utsiden, men fikk ikke kontakt med noen og jeg viste heller ikke om det var personer i huset.

– Jeg prøvde da å ta meg inn via våningshusets to inngangsdører. Åpnet den første og røyken veltet mot meg, lukket den igjen. Prøvde så den andre. Igjen veltet røyken ut og bare sekunder senere slo flammene ut gjennom døren. Det var bare å smelle igjen, forteller Terje.

Han gikk tilbake til sørveggen, da så han to personer i det lille vinduet rett over rommet der det brant.

– De sa de ville hoppe, men det er tele i bakken så jeg sa at de skulle om mulig vente så skulle jeg hente teleskoplasteren å løfte dem ned, forteller en snartenkt redningsmann.

På bare på ett par minutter hadde han fått kjørt teleskoplasteren opp under vinduet og fikk løftet de to personene uskadd ned.

210216_BRANN_JARBERG_2

GIKK GRUNDIG TIL VERKS: Brannmannskaper reiv opp deler av taket for å slokke brannen. Foto: Stian Ormestad.

– Brann er forferdelig, men dette gikk så bra det kunne, sier Terje.

Da brannmannskap kom til stedet ble røykdykkere sendt inn for søk etter eventuelt flere personer, og samtidig starte innvendig slukking. De fikk raskt slått ned brannen innvendig.

– Det var spredningsfare til sidebygningen som lå svært tett på huset som brant. Bak sidebygningen var det også en større dieseltank. Da brukte vi to skjæreslukkere på gavlveggene og klarte å hindre spredning, forteller brannmester Kenneth Stensrud.

210216_BRANN_JAREBERG

MARGINER: Det var små marginer som redda liv i dag – både i huset og i driftsbygningene. Foto: Stian Ormestad.

Les første sak om brannen: Alle nødetater rykker ut til boligbrann på Jarberg.

Mye elendighet langs Ramnesveien denne dramatiske søndagen, les også: To trafikkulykker på rappen på Ramnesveien.