Norges beste på griseavl – igjen

ReAvisa_Grisebonde_avl_3

BEST TO ÅR PÅ RAD: I 2013 overtok ekteparet Torgeir Davidsen (55) og Bodil Davidsen (51) grisebesetningen på Bjerke, med mål om å bli best. Det ble de allerede i 2014, og gjentar bragden i 2015. Arkivfoto: Stian Ormestad.

REVETAL: I dette fjøset vralter landets flotteste griser rundt, premiert for andre året på rad.

Norsvin kårer hvert år landets beste griseavlere. Årets vinnere har alle suverene resultater å vise til i sitt arbeid, og bidrar til stor avlsframgang for den norske grisen, heter det på nettsidene til Norsvin:

«For besetningene med rasen Duroc er det Torgeir Davidsen (55) og Bodil Davidsen (51), Revetal, Vestfold, som utmerker seg, og troner øverst på årets rangering, akkurat som i fjor».

«De overtok besetningen i 2013 og har klatret rett til topps med sine gode resultater. Durocrasen eies av Nortura, og er farrasen i Norturas krysningsopplegg på gris, med et femti prosent innslag i slaktegrisen».

I fjor skrev ReAvisa om griseavlerne som bor i Revetal 3. – Å bo i midt i et byggefelt og drive en grisegård er jo litt spesielt, innrømte Torgeir og kona Bodil.

– Naboene synes nok det blir litt vel mye flying på oss, det syns jo litt bedre hvor mye en bonde står på når vi bor sånn til. De ser vi farter avgårde både seint og tidlig, dag og natt.

– Det synes ikke så godt hvor mye arbeid det er når bonden bare tusler over tunet sitt for å gå i fjøset, som vanlig er, sier Torgeir og ler godt.

Ekteparet har også ordna seg ei seng i fjøset på Bjerke, så de kan sove
der i de aller mest travle tidene, det vil si når det kommer nye griseunger. Da trengs det mye pleie og omsorg, og dyra får ekstra mye stell.

– Dette er en hyggelig og omsorgsfull form for gårdsdrift, forteller Torgeir. De driver en rein foredlingsbesetning for Duroc, som blir parra med norske purker – og krysningen vi da får er den sunne, gode edelgrisen.

Fjøset leies av Thorvald Hillestad på ordførergården på Bjerke. Den tidligere grisebonden Thorvald Hillestad var allerede i fjor trygg i trua på at fjøset er i gode hender:

– Å vinne en sånn pris i skarp konkurranse forøvrig, det viser at det er utrolig mye jobb lagt ned i drifta med veldig mye pass og stell, skryter Thorvald.

Les mer om grisegod gårdsdrift i Re i fjorårets desemberavis, ReAvisa desember 2014.

,