Her kommer verdensmesteren hjem


VIVESTAD: Suksess-treneren Jan Kristian Waaler er hjemme i Vivestad etter VM-seieren i New York – og her kommer verdensmesteren sjøl etter – se video:

Lørdag 10. oktober 2015 ble travhesten fra Re verdensmester etter å ha tatt første plass i Yonkers International Trot, VM i USA, med en førstepremie på nesten 4,2 millioner kroner.

– Vi hadde vært strålende fornøyde selv om vi ikke hadde vunnet, alt var helt rått, men det toppet seg så klart da vi vant, forteller trener Jan Kristian Waaler (43).

Han er tilbake i Re og gården i Vivestad etter VM, mens verdensmester-hesten kommer hjem først lørdagen ei uke etter VM-seieren.

Jan Kristian har hatt fulltidsjobb med hest siden han var 18 år gammel. I dag har han 11 hester på stallen i trening på Stall Waaler i Vivestad, og jobber en 200 prosent stilling i følge han selv.

Fem år gamle Papagayo E. som nå har flydd for første gang i sitt liv, er født på Vear hos oppdretter Egil Stensrud og eies av Tom Andersen og Claes Sjølin. De siste åra har han bodd i Vivestad hos treneren Jan Kristian Waaler og samboer og veterinær Ragnhild Diesen.

– Han har hatt et enormt talent hele veien, og utviklingen fra oktober 2014 til nå har vært helt enestående, sier Jan Kristian som har trent travhesten siden han var ett år gammel.

Da Papagayo fikk innpass til Yonkers, reiste de til USA med et reisecrew på 25 personer, deriblant eiere, trenere, kusker, veterinær, venner og familie.

Da kretsen rundt hesten i tillegg vant sportrekningen til det store løpet lå alt til rette for at Papagayo E. skulle kunne gjøre det bra.

1. plassen som gikk til Papagayo E. er historisk i norsk travsport, da det er første gang en norskfødt og norskeid hest har vunnet VM i trav.

– Veien til verdensmester er nok en kombinasjon av mye: Hesten har en kapasitet som er helt unik, jeg har opparbeidet meg mye erfaring ved å trene hester igjennom flere år, samtidig er han nøye fulgt opp hele veien av min samboer som er veterinær, forteller Jan Kristian.

Papagayo E. har konkurrert i Norge, Sverige, Hamburg, Paris og Belgia før USA, og det med en konkurransebakgrunn på bare to år. I tillegg har han tidsrekorder i flere klasser her i Norge.

I tillegg til VM-seier er Papagayo E. og trener Jan Kristian Waaler foreslått som kandidater til Re kommunes kulturpris 2015.

– Det er ikke hver dag det fostres verdensmestere i kommunen vår, heter det i begrunnelsen for å foreslå den første firbeinte kandidaten til kulturprisen såvidt ReAvisa vet.

, ,