Ett år på Re og rett ut i jobb

 

DSC_0390

BERGSÅSEN: Flere av bygg og anlegg-elevene slipper å sitte på skolebenken til høsten, de går heller rett ut i jobb etter bare ett år på Re videregående skole.

Yrkesfaglinja bygg og anlegg på Re videregående skole har hatt svært god søking over flere år. At fire gutter som bare har gått ett år får lærlingkontrakt allerede nå er ekstra stas.

– I løpet av første året på bygg og anlegg skal elevene lære om 22 forskjellige yrker i bransjen. Det er jo mange som begynner her og ikke aner hva de egentlig vil, forteller faglærer Jan Eriksen.

Faget PTF (prosjekt til fordypning) ble innført med Kunnskapsløftet, og går ut på at elevene skal ut og jobbe i bedrift i to perioder allerede i løpet av det første året.

For fire av gutta ble praksisjobb for å teste ut et yrke til lærlingkontrakt og mulighet til å gå rett ut i lære som 16 – 17-åringer. ReAvisa har prata med tre av dem:

Bendik Hogstvedt Moen (17), Sindre Bjerke Nordheim (17) og Andreas Brekke (16). Å bli godt tatt i mot som lærling handler om å gi litt mer enn man tar, mener de.

– Det gjelder å jobbe det lille ekstra hele tida, for det er jo mye jobb for en bedrift å ta inn en lærling. Man må vise at man takler å jobbe fulle dager og vise stor interesse.

– Nå føler vi at vi er sikra jobb, er gutta enige om. Først i tre år framover til fagbrevet er tatt, og sannsynligvis enda lenger.

– At elevene nå får kontrakt etter ett år på skole kan bety viktige kontakter i arbeidslivet for resten av livet, mener lærer 01Eriksen.

Les mer om dette i ReAvisa juni 2015.

Les også om Re-klassen som var den aller første på et nytt opplegg i Oslo, et samarbeid mellom Det Norske Teatret, KS Besøkssenter og Engineerium (Aker Solutions).

Juni-nummeret er tradisjonen tro ReAvisas sommermagasin, som også forteller om alt som skjer i løpet av Re-sommeren.