Statsministeren på Re-besøk: – En rørende historie

TOBIAS OG STATSMINISTEREN: 24-åringen sleit med å komme seg inn i arbeidslivet, men har nå finni seg godt til rette i hjullasteren. Statsminister Jonas Gahr Støre heier på Tobias og alle andre som kommer seg i jobb tross en litt trøblete start, forteller han til ReAvisa. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

24-åringen sleit med å komme seg i arbeid. Men så pakka han sakene sine og flytta og fikk jobb her i Re. – Historien hans er rørende, forteller statsminister Jonas Gahr Støre til ReAvisa.

Sjekk ReAvisa på papir – last ned gratis.

Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) er i dag på besøk i Tønsberg, der et av stoppene er hos Re-bedriften Zirq Cables AS, tidligere KMT Gjenvinning AS, på Linnestad næringsområde. Her har de drivi med gjenvinning i ti år.

Og her står døra vid åpen for folk som har utfordringer med å komme seg i arbeid. I dag kom statsministeren for å høre mer om det veldig vellykka samarbeidet mellom Re-bedriften og NAV.

Trives maks med ny jobb

NYTT LIV I RE: Her i bygda vår fant Oslo-gutten Tobias både jobb og bolig, etter å ha sliti med å komme seg i arbeid tidligere. – En kjemperessurs for oss, forteller fabrikksjefen til ReAvisa. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Blant alle de han hilste på var Tobias Brodahl (24) som jobber skift og kjører hjullaster. Han trives maks, – det er veldig moro å kjøre stor redskap, forteller 24-åringen som opprinnelig er fra Oslo, men flytta til Re og bosatte seg i Linnestadfeltet – så han har kort vei til jobb.

– Det er rett og slett litt rørende, sier Jonas Gahr Støre til ReAvisa etter praten med Tobias: – At unge mennesker ikke finner sin plass i arbeidslivet, det er fortvilende – for den enkelte, og for oss som samfunn.

– Så hører vi her at med litt tilrettelegging så åpnes det dører, og Tobias og mange andre som opplever mestring og blir verdsatt på en arbeidsplass. Det er så viktig, og det er rørende.

Skal bli best på inkludering

STATSMINISTER PÅ RE-BESØK: Hos Zirq Cables AS, tidligere KMT Gjenvinning AS, på Linnestad næringsområde. Re-bedriften fyller ti år i år. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

NAV i Tønsberg samarbeider med kommune og næringsliv om Tønsberg inkluderer, der rundt 70 bedrifter er med, og Tobias er en av hele 150 som har kommi seg ut i jobb.

– Vi er ikke flinke nok til å fortelle de gode historiene – de er det faktisk mange av. 150 nye i jobb, det er 150 solskinnhistorier!, viser Thomas Græsolt i NAV Tønsberg til.

Han forteller at prosjektet Tønsberg inkluderer har store ambisjoner: – Tønsberg skal bli best på inkludering, vi skal bli Norges mest inkluderende kommune.

Omsetter for en milliard årlig

HAUGEVIS: Ikke vanskelig å se hva Re-bedriften driver med, her er det hauger på hauger som venter på å bli resirkulert. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Men dette får ikke NAV til aleine, de er helt avhengig av samarbeid med næringslivet – som for eksempel samarbeidet med Re-bedriften Zirq Cables AS.

– Vi er 48 ansatte og omsetter årlig for en milllion kroner, forteller daglig leder Lasse Isaksen, før han tar seg i det og retter omsetninga til en milliard.

Re-bedriften er verdensledende innen industriell gjenvinning, og fra Linnestad gjenvinnes for eksempel 10.000 tonn kobber hvert år.

– NAV veit hva vi trenger

VED SAMLEBÅNDET: Statsministeren læres opp i hva som er hva. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– Vi er Norges største kobbergruve, og denne produksjonen gir et mye mindre miljøavtrykk. Veldig mye går til eksport, og globale aktører kommer hit – vi har kommet lengst på dette.

Kobber er bare noe av det som resirkuleres her. Bedriften har store planer og vokser stadig, og da trengs det flere og flere flinke folk. Derfor er samarbeidet med NAV en ekte vinn-vinn-situasjon.

– De har et stort nettverk, og de veit hva vi trenger – de er her og de ser oss, forteller fabrikkssjef John Bjarne Bye til ReAvisa.

– Folka våre er vår viktigste ressurs

HAUGEVIS: Resirkulerte metaller er en viktig ressurs. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Så fort folka er innafor porten hos Zirq Cables AS så følges de opp med internopplæring, eksterne kurs og arbeidsgiveren legger til rette for at arbeidstakeren skal komme godt i gang.

– Vi har helt siden oppstarten for ti år siden samarbeida med NAV, men det var først fra oktober i fjor at vi kom med i Tønsberg inkluderer – og da ble det en helt annen fart på sakene.

– Mange av våre ansatte i dag er et resultat av dette samarbeidet, forteller fabrikkssjefen. – Folka våre er vår viktigste ressurs.

Støvete lugg

STORPRODUKSJON: Re-bedriften er verdensledende innen industriell resirkulering. Her sirkuleres mange typer metaller og plast. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Ordfører Anne Rygh Pedersen var på plass for å ta i mot Jonas Gahr Støre, som skal videre til Rosekafe på biblioteket i Tønsberg etter Re-besøket. Dit reiser han nok med litt støv i luggen, etter rundturen i industrihallene på Linnestad næringsområde.

Ordfører-Anne minner i prat med ReAvisa om at det er ikke så mange arbeidsplasser igjen av den manuelle industritypen som Zirq Cables AS er.

– Og da er NAV sin oversikt over potensielle arbeidstakere superviktig, understreker ordføreren.

Statsministeren: – Kjempeinspirerende

MANUELT ARBEID: Fortsatt finnes det fysisk arbeid, og her trengs det hele tida nye ansatte i en bedrift i vekst. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Statsministeren var imponert over det han fikk se og høre hos Re-bedriften. At de er verdensledende på industriell resirkulering, lover bra for Norge – som ellers ligger litt bakpå, mener han:

– Dere har kommet langt, men Norge har ikke kommet like langt. Det er snakk om store verdier, så det er ekstremt viktig, det dere gjør her.

– Og det er kjempeinspirerende, det dere får til.

NAV er bindeleddet mellom folk og firmaer

MANGE SOLSKINNSHISTORIER: Thomas Græsolt i NAV Tønsberg mener vi må bli flinkere til å vise fram hva som funker – som samarbeidet mellom kommune, næringsliv og NAV lokalt gjennom prosjektet Tønsberg inkluderer. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Statsministeren forteller at det kom 110.000 flere i jobb i fjor. – Det gjør at Norge er på topp i yrkesdeltakelse i prosent, men vi kan ikke lene oss tilbake for det – det er de neste 100.000 som bekymrer meg, sier statsministeren.

Med henvisning til historien til Tobias, som forteller om hvor mye det betyr å komme seg i jobb. – Vi er nødt til å se de som fortsatt står utenfor arbeidslivet, og der er NAV så viktig.

– Alle de flinke folka i NAV er bindeleddet mellom folk og firmaer – de kan finne fram til den rette kombinasjonen så alle kan få oppleve muligheter og mestring.

PÅKLEDNINGSKURS: – Hei alle! Nå skal dere få se hvordan en statsminister kler på seg!, sier Jonas Gahr Støre til latter fra resten av gjengen på bedriftsbesøk i Re. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

– STOLT AV TØNSBERG – OG STOLT AV ANNE: Jonas Gahr Støre ble selvfølgelig møtt av ordfører og Arbeiderparti-kollega Anne Rygh Pedersen på sitt Tønsberg-besøk i Re i dag. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Les mer om næringsliv og jobbskaping i Re.

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.
,