Fullt hus på Ramnes historielags julemøte

FOREDRAGSHOLDER: Hans Brattestå overrekkes blomster av  historielagsleder Kåre Holtung. Foto: Håkon Westby.

Fulle stuer på Bygdetunet Brår, da det ble servert interessante ord og deilig riskrem på historielagets julemøte.

Les også: – Gamle bygg må Re-staureres på gamlemåten, veitu!

Det var fullt i stuene på Brår på Ramnes historielags julemøte mandag 9. desember. Historielagsleder Kåre Holtung ønsket velkommen, og ga ordet til Hans Brattestå.

72-åringen fortalte om sin oppvekst og utdanning, og om sin tid som diplomat og seinere som direktør for Stortinget fra 1990 til 2012.

Et spennende yrkesliv

Hans er født på 17. mai, og vokste trygt og godt opp på Fossan. Han studerte juss og tok 1. avdeling, før han tok turen til Heistadmoen og Befalsskolen.

I 1976 tok han UDs aspirantkurs og var seinere involvert i delelinjeforhandlingene med Sovjet.

20. januar 1984 ble Arne Treholt arrestert for spionasje. Under forhandlingene ville Norge ha midtlinje og Sovjet-sektor. Han syntes Treholt stilte noen underlige spørsmål noen ganger. – Spørsmål jeg ikke svarte på – men etterpå forsto jeg jo hvorfor han hadde spurt, sier Hans Brattestå.

Han tjenestegjorde i Tel Aviv, under opprettelsen av UNIFIL-styrkene der. – Det var en lærerik tid.

Stortingsdirektør i 22 år

Fra 1981 til 1983 var statsmannen fra Re i Washington, da Ronald Reagan var president der. Kong Olav var ofte i USA, og en gang ville han ha et møte med presidenten. Men Reagan ga ham bare et kvarter med te. Da Grethe Waitz vant New York-maraton, kom det ønske fra det hvite hus med invitasjon til lunsj med Grethe.

I 1983 – 1984 jobba Hans i Utenriksrepartementet, og særlig med Israel og araberstatene. Odvar Nordli skulle lede en delegasjon til Israel og ønsket en oppdatering på situasjonen. Da satt Hans ved siden av Odvar og prata om Midt-Østen på hele flyturen.

Hans Brattestå ble ansatt som kontorsjef på Stortinget i 1987 og som direktør i 1990. Han var direktør på Stortinget i 22 år.

På disse åra var det seks stortingspresidenter. Stortinget var en fantastisk arbeidsplass. Brattestå har stor respekt for de som er valgt inn på tinget. – Vi har en institusjon som er robust og slitesterk.

Økende oppslutning om historielaget

Foredragsholderen serverte flere muntre historier fra sin tid på Stortinget, blant annet da en av servitørene på en slottsmiddag helte champagne over Gro Harlem Brundtland. Da var det at en stortingsrepresentant utbrøt: Må hell og lykke følge deg på alle hav!

Historielagsleder Kåre Holtung takket for foredraget og overrakte vel fortjent blomst, før det ble servert riskrem.

Kåre Holtung forteller at Re-minne er gått i trykken. Medlemtallet har nå runda 240 i historielaget, og de har hatt stor oppslutning om møtene – så også det avsluttende julemøte for i år.

Planen for 2020 er allerede klar

Programmet for neste år er klart. Neste møte er 17. februar, og da kommer Alfred Ringdal og forteller om barndom og oppvekst. Møtet er på Re helsehus.

Til slutt takket Kåre Holtung kjøkken-komiteen for god servering og Wenche Weum Bue for pianospilling til sangene.

Les mer om Ramnes historielag i ReAvisa-arkivet.

Les flere saker om lokalhistorie i ReAvisa-arkivet.

, ,