Nysgjerrig på karate? Sjekk det ut i kveld!

KARATE-JENTER: Aristeia Leliukeite (10) fra Jareberg går mot Matilde Kjær Seeberg (15) fra Fon. Sistnevnte vant tilslutt en spennende klubbkonkurranse nå i høst. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: – Karate er «trening med mening»: Karate kan hjelpe oss å samle tankene, sørge for bedre fokus og disiplin – også utover treninger og kamper.

Les hele saken i ReAvisa, november 2018 – last ned gratis!

Re karateklubb har eksistert siden 2004, og er i gang med sin 15. sesong, forteller Jennifer Tinnion-Varholm:

– På det meste har vi vært 28 medlemmer, per i dag har vi 13 medlemmer denne sesongen. Vi blir gjerne flere!

Re karateklubb har ført flere fram til sort belte

Klubben har ført flere medlemmer fram til sort belte siden oppstarten, og mange andre er godt på vei oppover i gradene.

DIGGER KARATE: Aristeia Leliukeite (10) fra Jareberg har allerede steget i gradene, helt til grønt belte. Foto: Stian Ormestad.

En av dem er Aristeia Leliukeite (10) fra Jareberg, som har grønt belte. – Det betyr at du må være veldig god, forteller 10-åringen til ReAvisa.

– Jeg har gått på karate i hvert fall fire år. Det er morsomt, fordi det er så snille og morsomme folk her. Også lærer vi hva vi kan gjøre hvis folk er slemme med deg. For eksempel hvis noen kommer bort til deg med kniv, så klarer vi å slå bort kniven. Det er en slags beskyttelse.

– Men vi lærer ikke dette for å være slemme sjøl, altså.

Aristeia forteller at hun starta med hvitt belte, så gult, og så høyere og høyere. Ambisjonene er å bytte ut det grønne beltet.

– Det går høyere og høyere, videre og videre, og helt til slutt er det sort belte, forklarer hun.

KARATE-MAMMA: – Etter ti år som karate-mamma, har jeg begynt sjøl – og da er det håp for alle!, sier Jennifer Thinnion-Varholm. Her holder hun orden på poengstillingen i klubbkonkurransen. Foto: Stian Ormestad.

“Trening med mening”

Sjefen sjøl kalles «sensei» – det vil si trener. Svein Kristiansen har vært sensei i ti år. Han forteller at det ikke er noen aldersinndeling.

– Vi tilpasser treningen til alle nivå, så alle kan få utbytte av det. Du blir aldri utlært i karate, forteller treneren.

Treneren har også sort belte, – det er egentlig bare et bevis på at du kan alt det grunnleggende ved karate. Derfra blir det mer fokus på alt annet enn teknikk, diplom og farge på beltet – det blir mer en filosofisk tilnærming.

– Karate blir mer eller mindre en livsstil, forteller treneren:

– Vi kaller det «trening med mening». Det går fortsatt opp for meg i det daglige hvor mye av det jeg lærer av karate som jeg bruker i livet ellers. Det gjelder disiplin, dedikasjon og fokus.

GODT MILJØ: Re karateklubb er inne i sin 15. sesong. Foto: Stian Ormestad.

Samler tankene

– Karate er en slags kampkunst, der målet er selvforsvar. Men du utvikler deg både fysisk og psykisk, forteller treneren – og forteller en historie om flere gutter som starta på karate så å si samtidig.

Felles for de alle var at de hadde litt trøbbel på skolen. – Foreldrene til gutta kom til meg med så å si samme tilbakemelding – uavhengig av hverandre: Det gikk mye bedre på skolen.

– Det sier litt om at karate kan hjelpe oss å samle tankene, sørge for bedre fokus og disiplin – også utover treninger og kamper.

Trener to kvelder i uka på Røråstoppen skole

FYSISK OG PSYKISK KREVENDE SPORT: Karate trimmer både kroppen og hjernen. Her går klubbens to sorte belter en showkamp tilslutt på treningen tidligere i høst; Tore Henden og Emil Thinnion-Varholm. Foto: Stian Ormestad.

Nysgjerrig? Du kan sjekke ut karate-sporten allerede i kveld:

Re karateklubb trener i gymsalen på Røråstoppen skole mandager og onsdager. Det er to grupper, der nybegynnere trener fra klokka 18.00 – 19.00, og videregående fra klokka 18.00 – 20.00. Det er bare å stikke innom.

Siste oppdateringer fra denne idrettsklubben, som så mange andre her i Re, finner du i Idrettskalenderen i ReAvisa, alltid i tilknytning til sportsidene. Og Re karateklubbs nettside finner du her.

Les hele saken i ReAvisa, november 2018 – last ned gratis!

RE KARATEKLUBB: Foran fra venstre Ask Grønli (11), Nathan Nyagatare (6), Aristeia Leliukaite (10), Loke Johnson Marthinsen (9). Bak fra venstre Tore Henden, Emil Tinnion-Varholm (18), Jennifer Tinnion-Varholm, Matilde Kjær Seeberg (15), L. Johansen (12), sensei Svein Kristiansen. Foto: Stian Ormestad.

Les flere saker om sport i Re i ReAvisa-arkivet.