Fyller skolen med litteratur: – Kleint, gøy og lærerikt!

HØYTLESNING: Hanne Feen (17) og Lotte Løvass (18) er to av tredjeklassingene på Re VGS som leser høyt. Foto: Amalie Andersen.

BERGSÅSEN: Det er umulig å være på Re VGS uten å bli «utsatt» for litteratur under Litteraturuka. Tredjeklassingene står på bruskasser rundt omkring på skolen og proklamerer dikt, for eksempel.

Hele denne uka blir prega av Litteraturuka, i regi av Vestfold Fylkeskommune.

LITTERATURUKE: Victoria Hole (18) og Tiril Holst Johansen (18) må lese høyt i gangen på Re VGS. Foto: Amalie Andersen.

Det er forfatterbesøk, ordpose-konkurranse – der elevene tar utgangspunkt i gamle dikt og setter de sammen til nye, og mye, mye mer.

Alle bidrar – lærere og elever

Lærerne skal helst lese, for eksempel et dikt eller en historie i starten av timen, andreklassingene lager plakater med litterære helter som henger rundt omkring på skolen.

Mens tredjeklassingene, de må stå på en bruskasse og lese høyt i gangene.

Håvard Øien Røisgård (18) står i gangen og leser høyt fra ei Harry Potter-bok:

– Jeg leser Harry Potter fordi det er favorittbøkene mine og det er en av de seriene jeg har lest flest ganger. I tillegg fikk Harry Potter meg til å begynne og lese bøker.

– Leser andre ting nå, enn vi ellers ville lest

Ellers synes Håvard det er litt kleint å stå og lese høyt, men alt i alt så går det fint. – Jeg fokuserer på lesinga, og ikke alle som går forbi.

SKOLEN I SKAUEN: Re VGS er en populær skole. Denne uka er det Litteraturuke på denne og flere videregående skoler i Vestfold. Foto: Stian Ormestad.

Noen proklamerer stor poesi med enda større innlevelse. Andre gjør mindre ut av seg. Uansett er det tøft gjort av elevene.

Hanne Feen (17) og Lotte Løvaas (18) synes konseptet det er gøy og lærerikt. I tillegg forteller de at de leser andre ting nå som de ellers ikke ville ha lest.

Andre elever ReAvisa prater med derimot, synes det er kleint, kjedelig og skjønner ikke helt greia. 

Enten elevene liker det eller ikke, det er umulig å ikke bli utsatt for eventyr, dikt, noveller, og så videre.

Og hvem veit – kanskje noen spirer blir sådd for litteratur-interesse hos flere videregående-elever?

Les mer om barnehager og skoler i Re.

,