Skader for mange millioner: – Å nei! Ikke nå igjen?

STORE SKADER – IGJEN: Dette bildet er tatt i natt, mens vannet steg. Foto: Privat.

REVETAL: For andre gang på under to år går millionverdier tapt i flom på Revetal. – Du skjønner at vi blir mektig lei av detta her?

Natt til lørdag 10. juni åpnet himmelen seg og det pøsa ned store mengder regn på kort tid. Det skapte trøbbel i mange kjellere og sikringsskap.

I Revetalgata er et titalls biler totalskadet, boder og kjellerganger er fylt med vann, og heisen har stoppa – heissjakten er fylt med vann.

Det vil si skader for mange millioner kroner – igjen.

RYDDER OPP: Alf Daniel Dinga (70) forteller at det sto alt fra en splitter ny bil til en gammel veteran-Volvo PV i garasjen da vannet nok en gang flomma inn. Foto: Stian Ormestad.

Den andre flommen på under to år

Det er ikke mer enn snaut to år siden sist sameiet Revetal Park var gjennom det samme. I september 2015 flomma vannet over i et større område på Revetal.

Men denne gangen gikk det enda verre ut over sameiet, med enda høyere vannstand i parkeringskjelleren.

Etter det ReAvisa kjenner til dreier det seg denne gangen om Revetalgata og Sameiet Revetal Park. Lokalavisa har foreløpig ikke fått meldinger om store vannskader ellers på Revetal.

Men det var oversvømmelser flere andre steder i Re, der brannmannskap rykka ut til blant annet Borgeveien, Bruserudveien og Sørbyveien. Enda flere ble veiledet over telefon.

– Det var voldsomme mengder med vann. I flere kjellere sto vannet opptil 1,5 meter over gulvet, forteller brannmester Erik Nygaard om tilstandene i Vestfold Interkommunale Brannvesens område.

RYDDER OPP: Sameiet har vært gjennom dette før – og håper de aldri trenger det igjen. Foto: Stian Ormestad.

Ubrukelig parkeringskjeller?

Alf Daniel Dinga (70) bor i Revetal park. Han forteller at 12 biler blir henta lørdag formiddag, og jobben er godt i gang.

Tre biler er fortsatt ikke sjekka ut. En av dem er en veteran-Volvo. Det er nok verre med nymotens datastyrte biler, som en helt ny Citroen:

– Det blinker i varsellamper, det er motorfeil og gearkassefeil – det meste, forteller bilbergeren som har henda fulle. – Det er vel bare tre biler som har klart seg sånn nogenlunde.

I parkeringskjelleren er det 34 plasser. Av dem var langt ifra alle fylt opp lørdag kveld.

– Det er flere som er redde for å parkere her, av god grunn. Men det kan ikke være sånn at vi ikke tør å parkere her hver gang det kan komme ei regnskur?, sier en av beboerne fortvila.

Hennes familie ser to biler forsvinne – for andre gang på under to år. Mest sannsynlig blir de kondemnert – eller vraka – og familien ser dem aldri igjen:

– De fleste bilene – om ikke alle – ble kondemnert sist gang, og det var fakta mer vann her nå i natt, forteller Alf Daniel Dinga. – Vannet sto til langt oppover sida på bilene.

RYDDER OPP: Bilbergerne kjører i skytteltrafikk til og fra Revetal med vannskadede biler. Foto: Stian Ormestad.

Reine fossefallet fra Revetalåsen

– Det må være noe med røra under her som ikke er på stell. Da det begynte å dra seg til, kom det vann opp av kummen ved utkjøringa for parkeringskjelleren, peker Alf Daniel.

To andre kummer rant også over. Så istedenfor å ta unna vannet, kom det vann opp av kummene. – Da er det ikke mulig å få pumpa vannet noe som helst sted, veit du.

– Når vannet står og trykker er det liten hjelp i å prøve og pumpe vannet ut. Det er i realiteten bare å vente til vannet trekker seg tilbake, sier brannmester Erik Nygaard.

– Det var reine fossefallet fra Revetalåsen, og så virker det som om det er en propp her nede på Revetal. Det prøvde vi å si ifra om forrige gang, forteller nabolaget – som føler de ikke ble tatt på alvor av kommunen.

RYDDER OPP: En kø med biler – til en verdi av mange millioner kroner – står og venter på å bli frakta vekk og mest sannsynlig kondemnert. Foto: Stian Ormestad.

Forlanger en løsning

Kommunens vaktmann på teknisk etat var på plass i natt og tok bilder av vannet som fossa opp av kumlokkene.

Sameiet vil nå ha svar fra kommunen – og forventer kjapp respons: – Sånn her kan vi ikke ha det. Det sier seg sjøl, mener Alf Daniel Dinga.

– I dette tilfellet er IKKE alle gode ting tre. Vi vil ikke oppleve dette en gang til, det holder nå, mener en annen nabo.

Dette blir andre runde på kort tid med fullt forsikringsoppgjør for biler, grassklippere, fritidsutstyr og andre ting som var lagra i bodene, en heis som ikke fungerer, og andre praktiske utfordringer i hverdagen.

– Du skjønner at vi bli mektig lei av detta her?, spør naboene oppgitt.

RYDDER OPP: Nabolaget er fortvila over å stå i samme situasjon som for bare snaue to år siden: Parkeringskjelleren, bodene og heissjakta er fylt med vann nok en gang. Foto: Stian Ormestad.

RYDDER OPP: Det er store skader på små og store ting. Alle beboerne som er rammet har allerede kontakta sine forsikringsselskap, forteller de. Foto: Stian Ormestad.

RYDDER OPP: Vannet har synki og skadene blir synlige. – Å nei! Ikke nå igjen?, sier disse karene oppgitt over synet. Foto: Stian Ormestad.

Les også: – Nattas styrtregn fylte mange kjellere med vann

Les også: Revetal står under vann (arkivsak fra flommen i 2015) – og se video forrige flom: