Flere feil ble avdekket under slokking av pipebrann

BEKSOT: Dette er haugen med beksot som ble tatt ut av pipa under slokkingen. Foto: VIB.

HENGSRØDVEIEN: – Da vi kom fram var det røyk også inne i boligen, vi var litt bekymret for om pipebrannen hadde spredd seg til bygningen, forteller brannmannskapet.

Klokka 08:41 fredag morgen 24. februar gikk alarmen på Kopstad brannstasjon. Mannskaper rykket ut til en pipebrann i en bolig langs Hengsrødveien.

– Da vi kom fram var det røyk også inne i boligen. Det kom røyk ut av sprekker i murpussen ved pipa, samt fra et utett røykrør bak en ovn i andre etasje, som det på dette tidspunkt ikke ble fyrt i.

ALVORLIG: Flere feil ble avdekket under brannvesenets slokking av pipebrannen i bolighuset langs Hengsrødveien fredag morgen. Foto: VIB.

– Heldigvis avtok røyken straks vi begynte å feie igjennom pipa. Når vi var ferdig hadde vi tatt ut en stor mengde med beksot, som ser ut som kjeks, sier brannmester Henrik Oseberg.

Feiersvenn Bo Andersen har også vært på stedet å besiktiget fyringsanlegget etter brannen. – Pipebrannen har vært i området bak feierluka i andre etasje. Feierluka er et kaldt punkt – det gjør at sot oftere og lettere fester seg i området ved feil fyring.

– Vi ser i tillegg at pipa har sprukket på flere steder som følge av varmeutviklingen, det kom synlig røyk ut av sprekkene. Når pipa blir kald trekker disse sprekkene seg sammen og framstår bare som tynne riss på utsiden.

All brannrøyk er giftig og det er derfor viktig at pipa er tett. Dersom pipa er ulovlig innkledd kan en liten sprekk få store konsekvenser, sier feiersvennen Andersen.

– Vi inspiserte pipeløpet innvendig og så klart at flere murstein har sprukket.

RØYKFYLT: Sprekk i pipa og utette rør førte til røyk i boligen. Foto: VIB.

Under pipebrannen kom det også røyk ut i boligen fra en utett røykrørssammenkobling i 2. etasje.

– Ingen ble skadd som følge av brannen. For ordens skyld opplyser vi at pipa sist ble feid høsten 2014, skriver Vestfold Interkommunale Brannvesen på sin Facebook-side.

Store mengder med beksot, sprekker i pipa, og utette rør. Det lot ikke brannmannskap og feiersvenn seg imponere av.

– Konsekvensen var selvsagt at vi nedla fyringsforbud.