Forsvaret vil høre veteranenes historier

forsvaret

VIL HØRE FRA VETERANER: Brigader Tom Guttormsen, Forsvarets veteraninspektør. Foto: Marius Lauritsen / Forsvaret.

RE: Snart er det 8. mai, Norges frigjøringsdag. Det er også dagen hvor vi hedrer alle våre veteraner og deres innsats for Norge. Nå samler Forsvaret inn veteranenes historier.

I fjor markerte ReAvisa at det var 70 år siden freden kom til Re.
Les mer om det i ReAvisa, mai 2015 – last ned gratis!

– Siden andre verdenskrig har vi hatt 100.000 norske kvinner og menn i internasjonale operasjoner. For mange er det kanskje ukjent at så mange norske kvinner og menn har tjenestegjort utenlands, skriver Forsvaret i en pressemelding.

I Re kommune har vi 64 veteraner, Andebu 35 og Hof 22.

– Veteraner fra operasjoner i for eksempel Tyskland, Libanon, Balkan og Afghanistan sitter igjen med ulike opplevelser, men det finnes noen fellesnevnere: Våre veteraner er erfarne soldater med praktisk erfaring fra krevende oppdrag med oppgaveløsing under tidspress i komplekse situasjoner og i møte med vanskelige verdispørsmål.

For å samle inn veteranenes historier har Forsvaret lansert nettstedet itjenestefornorge.no.

Der finnes fakta om alle Norges internasjonale operasjoner siden 1947 og fram til i dag. – I tillegg oppfordrer vi veteranene sjøl å legge inn sine egne historier og opplevelser. I forbindelse med den kommende frigjørings- og veterandagen er oppfordringen klar til alle landets veteraner: Send inn din historie!

– Med den nye nettsida tror jeg det kan bli enklere for de her hjemme å sette seg inn i de opplevelsene veteranen har ute. Veteranen kan med egne ord fortelle hvordan tjenesten utenlands var, sier Forsvarets veteraninspektør Tom Guttormsen.

Forløpig er det skrevet 250 historier på nettstedet, og Forsvaret ønsker mange flere.

Etter at regjeringen vedtok å etablere veterandagen fra og med 2011, har Forsvarsdepartementet lagt opp til en stor markering med arrangementer over hele landet. Regjeringens hovedarrangement foregår på Akershus festning i Oslo, men over hele landet er det større og mindre arrangementer.

Her i Re kommune skal frigjøringsdagen markeres med kransenedleggelse i Vivestad, ifølge kulturkontoret.


 

I fjor markerte ReAvisa at det var 70 år siden freden kom til Re.
Les mer om det i ReAvisa, mai 2015 – last ned gratis!