To butikker i rute for ny-åpning etter flommen – og to legger ned

DSC_0594_NETT

ÅPNER EN UTVIDA SPORTSBUTIKK: Anders Gustav Holt har kunnet holde Sport 1 Revetal åpen nesten som normalt etter flommen, sjøl om hele kjelleretasjen er satt ut av spill. I november åpner han en nyrenovert og større kjelleretasje, sportsbutikken overtar lokalene til Revetal Tekstil, som gir opp drifta i Re. Foto: Stine Skoli.

REVETAL/SVINEVOLL: To butikker som ble hardt ramma av flommen åpner straks dørene igjen, mens to andre gir opp drifta i Re.

”Stengt på grunn av flom” møtte gjestene som skulle handle i Re-torvet på Revetal onsdag 2. september 2015. Opprydningsjobben har snart vart en måned, både på Re-torvet og på Svinevoll der også flere bedrifter ble hardt ramma.

En av de hardest ramma butikkene var Hovs Marked i kjelleren på Re-torvet. Tre menn og ei kvinne er i full sving renoveringen etter store vannskader når ReAvisa er innom, snaut en måned etter flommen. Det lukter sterkt av maling, men det bærer ikke lengre preg av det skittenbrune flomvannet som sto en meter over gulvnivå i butikken tre uker tidligere.

– Vi måtte tømme alt som var, butikklokalet var fylt opp med så mye som 11.000 forskjellige varer og bare det som sto høyere enn en meter kunne reddes, forteller Jarle Magnussen, daglig leder ved Hovs Marked.

Sport 1 Revetal fikk hele kjelleravdelingen fylt med flomvann. Likevel har butikken vært åpen som normalt helt siden flommen – hvert fall nesten som normalt. – Siden førsteetasjen er uberørt har vi kunnet holde åpent, sjøl om utvalget av sykler har vært litt mindre, forteller Anders Gustav Holt, eier av Sport 1 Revetal.

I kjellerlokalet som før flommen var fylt opp med sykler og verksted, ser nå ut som en byggeplass og vifter suser i rommet. – Vi har lang tørketid, siden vi har betonggulv i motsetning til Hovs Marked som har fliser, opplyser Anders Gustav.

DSC_0276_NETT

HARDEST RAMMA PÅ REVETAL: – Vi måtte tømme alt som var, butikklokalet var fylt opp med så mye som 11.000 forskjellige varer og bare det som sto høyere enn en meter kunne reddes, forteller Jarle Magnussen, daglig leder ved Hovs Marked. Han har holdt stengt en måned etter flommen. Foto: Stine Skoli.

Ødeleggelsene fra flomvannet var store. – Det så nesten ut som en tsunami hadde slått inn over butikken, det lå varer over alt og hyller var veltet. Vi brukte to uker bare på oppryddingsarbeidet. Gipsvegger måtte rives ned og bygges opp igjen, og inventar måtte byttes ut, forteller Jarle.

Han kan ikke gi noen eksakte tall for verditapet, men det er snakk om et solid syvsifret tall. – Bare fotoskriveren koster en million, forteller han. Sport 1 Revetal har forsikringskostnader på rundt 5 millioner kroner i bygg og varer.

– Vi har gitt bort 1.000 baller til Afrika, utenom det ble alt annet destruert, sier Anders. Forsikringsselskapet har satt inn bistand fra Recover, et firma som bistår under blant annet vannskader og gjenoppbygging. Jarle skryter av ansatte som har bidratt stort med oppryddingen og tatt hånd om varer som skal ut i butikken igjen.

Lørdag 3. oktober åpner Hovs Marked, da skal butikken være tilbake til normalen. Mandag 2. november ny-åpner Sport 1, med ny og større kjelleravdeling.

Revetal Tekstil åpner ikke etter flommen. Eierne gir opp drifta på Revetal og konsentrerer seg om den andre butikken sin på Sem. Sport 1 har overtatt lokalet til Revetal Tekstil. Anders Gustav ser frem i mot fasadeendringer, nytt konsept og flere varer.

På Svinevoll har interiørbutikken Grossman stengt dørene for godt etter flommen.

Grossman

LEGGER NED DRIFTA I RE: To butikker stenger dørene for godt etter flommen i Re, den ene av dem er interiørbutikken Grossman på Svinevoll. Foto: Privat.

– En stor takk til alle som var innom og handlet på vårt vannskadesalg. Lokalene er nå tomme for varer og snekkerne er i gang og river gulv og vegger. Vi flytter grossist-lageret vårt til nye lokaler i Solør, og butikken vår på Svinevoll legges dessverre ned, forteller Line Lerbo, daglig leder ved Re-avdelingen som legges ned.