Re-jenter var med på prestisjeprosjekt

FULL KONTROLL: Førerløse skip var oppgaven, og to Re-jenter kom gjennom nåløyet og fikk jobbe med prestisjeprosjektet i regi av Kongsberggruppen. Her ser vi Andrea Holten (23) fra Bergsåsen. Foto: Kongsberggruppen.

RE/SAN DIEGO: I september-avisa skreiv vi om ei Re-jente som var med på Kongsberggruppens prestisjeprosjekt, som en av ytterst få som kom gjennom nåløyet. Ganske kjapt ble vi tipsa om at det ikke bare var ei Re-jente, men to!

Last ned ReAvisa på papir september 2018 – gratis!

I pressemeldingen fra Kongsberggruppen, gjengitt i ReAvisa september 2018, var Mette Liset (22) fra Brekkeåsen nevnt som Re-jente, men det skulle stått Re-jenter i flertall.

FULL KONTROLL: Mette Liset (22) fra Brekkeåsen. Foto: Kongsberggruppen.

For Andrea Holten (23) fra Bergsåsen var jo også med! Og det fikk vi kjapt greie på av årvåkne ReAvisa-lesere.

Førerløse skip

Re-jentene var begge med på Kongsberggruppens prosjekt «SmartShip». Her plukkes bare de aller beste teknologitalentene fra hele landet ut:

Mette var en av 458 søkere til dette prosjektet, der bare 16 kom gjennom nåløyet. Andrea var engasjert av FFI, som samarbeider med Kongsberggruppen.

– Jeg var veldig heldig som fikk være med på dette prosjektet, som en av to som fikk være med av mange søkere, forteller Andrea til ReAvisa.

SmartShip-prosjektet dreier seg om førerløse skip. Begge Re-jentene jobba med utvikling av et kontrollsenter som skal overvåke og styre førerløse skip fra land.

SMARTSHIP: Førerløse båter, kontrollert fra land. Foto: Kongsberggruppen.

– Har lært veldig mye

Til daglig studerer Mette industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU i Trondheim. Hun er veldig glad for å bli plukka ut, og forteller at hun har lært veldig mye i løpet av sommeren.

Andrea går kybernetikk og robotikk på NTNU, men akkurat nå er hun i San Diego, USA, der hun skal utveksle på universitet UCSD i ett år. Også Andrea forteller at prosjektet var veldig nyttig:

– Ja, det var veldig relevant for studiet. Det handler om autonom kontroll og styringssystemene til selve båten. Det vil si at vi laga hardware og sensorer som gir informasjon om båtens plassering og kartlegger området rundt båten, og software som behandler info og navigerer båten på rett kurs.

– Et utrolig gøy prosjekt!

– Det var et utrolig gøy prosjekt, og jeg lærte masse av å få jobbe med andre studenter og løse denne oppgaven sammen med de, oppsummerer Andrea på chat fra San Diego.

ReAvisa-leserne er årvåkne, og oppdaga fort feilen. Og da må lokalavisa rette opp – dobbelt så imponert som i utgangspunktet over driftig og dyktig Re-ungdom.

SEPTEMBERAVISA: ReAvisa skreiv om prestisjeprosjektet i september-avisa, men årvåkne lesere tipsa kjapt om at det ikke bare var en – men to – Re-jenter med på prestisjeprosjektet. Foto: Stian Ormestad.

Last ned ReAvisa på papir september 2018 – gratis!

Les mer om skole og utdanning i ReAvisa-arkivet.

,